Syrop z cebuli to jedna z najpopularniejszych metod na kaszel i przeziębienia, stosowana w ramach całkowicie naturalnych terapii już przez nasze babcie. Od lat świetnie się sprawdza i wbrew ogólnemu mniemaniu bardzo dobrze smakuje! Od czego zacząć jego przygotowanie i jak dokładnie pomoże podczas przeziębienia?
Syrop z cebuli – przepis i działanie
Wykonanie syropu z cebuli zajmie niewiele czasu a podczas choroby może zdziałać cuda. Przygotuj jedną dwie duże cebule i cukier. To wszystko! Ten wspaniały, naturalny medykament nie potrzebuje żadnych dodatkowych składników. Drobno pokrój cebulę, włóż jej część do słoika i zasyp ją cukrem – zrób to na zasadzie kilku warstw (cebula/cukier/cebula/cukier). Możesz wykorzystać też inne naczynie, ale słoik sprawdza się dobrze do późniejszego wkładania do środka łyżki i nabierania na nią syropu. Zakręć. Po kilku godzinach syrop sam wytraci się z cebuli i już można go pić.
Zalety syropu:
- Ma wysokie właściwości przeciwzapalne
- Działa bakteriobójczo i co ciekawe radzi sobie nawet z tymi bakteriami, których często nie potrafią pokonać antybiotyki
- Zawiera cenna dla zdrowia minerały: magnez, krzem, cynk i siarkę, które razem podnoszą odporność
- Jest pełen witaminy C, która wspiera układ odpornościowy
Dawkowanie: zaleca się sięganie po syrop 3 razy dziennie, wystarczy 1 łyżka i gotowe. Raz przygotowany syrop z cebuli można przechowywać w lodówce nawet do dwóch tygodni, ale przeziębienie ustąpi wcześniej, więc nie będzie to konieczne. Syrop można bez problemu podawać dzieciom, po pierwszy krzywieniu się powinny szybko jego smak polubić.