Moda zdrowie lifestyle

Pyszne kluski lane – nie tylko do rosołu

Lane ciasto jest w polskiej kuchni jednym z najciekawszych i jednocześnie najsmaczniejszych pomysłów pozwalających zastąpić makaron. Idealnie sprawdza się w rosole, ale i jako dodatek do innych zup oraz sosów i gulaszu. Specyficzny smak lanych klusek to coś, czemu trudno się oprzeć!

Jak zrobić kluski lane?

Babciny przepis na kluski lane jest maksymalnie prosty i bez problemu poradzi z nim sobie nawet kulinarny laik. Do wyrobienia ciasta potrzebujemy: jajko, mąkę, mleko lub wodę (dowolnie, w obu opcjach się uda!) oraz szczyptę soli. To składniki, które znajdziemy w każdym domu, dlatego kluski można przygotować od ręki i bez biegania po sklepach w poszukiwaniu ekstra produktów.

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą (łyżką) tak, by całościowa konsystencja była gęsta, ale zarazem umożliwiała wylanie zawartości z miski prosto do garnka. Gęste, ale lejące! Tak przygotowane ciasto leje się cienkim strumieniem z miski prosto na wrzątek – kluski uformują się same!

Ci, którzy preferują twarde kluski, a nie klasyczne – mięciutkie, mogą dodać do składników łyżeczkę masła i trochę cukru plus nieco więcej mąki, ale uprzedzamy, że zdecydowana większość lubi jednak tradycyjną postać. Warto w pierwszej kolejności spróbować właśnie takiej, a dopiero później, jeśli okaże się, że szukamy czegoś ciut innego, zacząć eksperymentować z utwardzaniem struktury klusek.

Ciekawostka dla osób lubiących dania podsmażane: kluski lane można przygotować w wersji na słono i podsmażyć na patelni. Z dodatkiem skwarków, cebulki lub boczku będą smakowały wyśmienicie!